Sosiaalifoorumi 2023
Sosiaalifoorumi kerää yhteiskunnalliset järjestöt, liikkeet, verkostot ja kansalaiset yhteen keskustelemaan yhteiskunnan ja ympäristön tulevaisuudesta.
Ohjelma
AUDITORIO (1. kerros)
11.00–12.00 Kotimajoituksen tuki: Kotimajoituksella kohtaamisia ja osaksi yhteiskuntaa
12.00–13.00 Tampere against war: Resistance to the Russian regime: initiatives working for political and societal change
13.30–14.30 Humanistiliitto: Minkälaista humanismia? (Alustajat Irma Peiponen ja Eino Huotari)
15.00–16.00 Transfeminiinit: Translaki vaalien jälkeen (Alustaja toiminnanjohtaja Tanja von Knorring)
BERTEL-SALI (2. kerros)
11.00–12.00 ICAHD Finland: Neo-fascism, illusion and resistance in Palestine today
Palestine is often in the news, but what is behind the news? Chair of ICAHD Finland Syksy Räsänen interviews Tampere University researchers Wassim Ghantous and Tiina Järvi on the latest developments and their background.
12.00–13.00 Hyvinvointivaltion vaalijat (HyVa) ry: Romuttaako verotuksen järjestelmävika hyvinvointivaltion?
Hyvinvointivaltion rahoituksessa menopuolelle löytyy parannettavaa loputon määrä, mutta tärkeintä on keskittyä tulopuolen korjaamiseen, jotta voitaisiin jakaa hyvää kaikille tarvitseville. Alustajana tietokirjailija Ari Ojapelto.
13.30–14.30 Kiusaamisväkivalta – jotta elämä ei jäisi elämättä -luento (Luennoitsijat nuorisopsykiatri Suvi Reiman ja YTM Katri Pihlaja)
15.00–16.00 Rauhanpuolustajat: Mitä kuuluu Rojavaan? Syyrian kurdien taistelu itsemääräämisoikeudesta
Mitä kuuluu Rojavaan? Kurdiaktivisti Gashaw Bibani ja Rojavan naisten itsepuolustusjoukkojen vapaaehtoinen Avesta kertovat, miltä Syyrian kurdien itsehallintoalueen tulevaisuus näyttää Turkin hyökkäyksen varjossa.
TEOLLISUUSMUSEO (2. kerros)
14.00–15.00 Oikeutta eläimille: Ekofeminismi - Kaikkien eläinten sortoa vastaan
LIKAINEN TYÖ (MESTARI-SALI, 2. kerros)
11.00–12.30 Rauhanpuolustajat: Tulevaisuuden työväki
Suomi on edelleen luokka-yhteiskunta. Varallisuuserot kasvavat ja eliitin sekä rahvaan arjet eriytyvät yhä enemmän toisistaan. Luokan rinnalla sukupuoli, etnisyys ja muut tekijät vaikuttavat yksilön asemaan yhteiskunnassa. Yhteiskunnalle välttämättömät ja historiallisesti naisvaltaisten alojen työtaistelut ovat jääneet vähälle huomiolle. Hallitus - joka on itsekin historiallisen naisvaltainen - on antanut niille vain vähän tukea. Esimerkkinä tästä on sairaanhoitajien lakko-oikeuteen puuttunut laki, joka on jäänyt symboliksi tuen puutteesta.
Kutsumme kaiken työväen ja sen kanssa solidaarisuutta tuntevat luomaan nykyaikaista luokka-analyysia ja pohtimaan, miltä työväenluokan taistelu näyttää tulevaisuudessa. Paneelikeskusteluun osallistuvat: Työmarkkinajärjestön asiantuntija Liban Sheikh ja ravintola-alan työntekijä Toni Heikkilä. Keskustelua ohjaa aktivisti Daria Tarkhova.
13.00-14.30 Elokapina: Sukupuuttopuhe
15.00-16.00 Vasemmistokristityt: Maailma muuttuu, muuttuuko kirkko?
Voisiko kirkko feministisen ja ekoteologian avulla olla mukana ihmisen ja luonnon vapauttamisessa hierarkioihin ja väkivaltaan perustuvasta ajattelusta ja syrjivistä yhteiskunnallisista rakenteista? Valtio-opin dosentti, teologian maisteri Sari Roman-Lagerspetz, ympäristöteologian dosentti Panu Pihkala ja muusikko Jouko Mäki-Lohiluoma alustavat keskustelun.
Tilaisuuden juontaa Suvi Soininen, ja kuulemme myös Jouko Mäki-Lohiluoman musiikkia.
NEUVOTTELUHUONE (3. kerros)
11.00–12.00 Katajamäki, Ikikaiku: Yhteys maahan ja yhteisölliset maaoikeudet rauhan rakentamisen kulmakivenä
Luontokato, elonkirjon heikentyminen ja ilmastonmuutos haastavat ennallistamista ja hiilen hajautettua sitomista maaperään elämän lähteiksi tuleville sukupolville. Siihen ei teollinen kulutuskulttuuri pysty. Tarvitaan ihmisiä elvyttämään elonkehää – ja elämään omavaraisemmin, vähemmällä kulutuksella. On luotava kiinnostuneille yhteisöllisiä mahdollisuuksia ja reittejä urbaanista kulutuskulttuurista maan elinvoiman elvyttämiseen.
Näkemyksemme mukaan yhteisölliset maaoikeudet – ja Maan oikeudet sen elämää ylläpitäviin yhteisöihin – on rauhan rakentamisen ja ihmisoikeuksien turvaamisen kulmakivi. Omavaraistumisen edistäminen ja maalle omistautumisen mahdollisuudet suomalaisten esimerkkien myötä ovat myös esillä.
Alustajat: Kai Vaara, Selma Kilpi
Etäyhteys: https://meet.jit.si/Ikikaiku
12.30–13.30 Siemenpuu: Muutosvaihtoehdot, luonnonsuojelun dekolonisaatio ja biokulttuuriset oikeudet
Etelän kansalaisliikkeet ovat tehneet lukuisia rakentavia ehdotuksia liitoksissaan natisevan ja tuhoa kylvävän fossiilikapitalismin tilalle. Tällaisia ovat bolivialaisen Fundacion Solonin tuottama Systemic Alternatives -kirjoituskokoelma, luonnonsuojelun dekolonisaatiota ajavien liikkeiden vaatimukset ja biokultturisten oikeuksien liike. Tapahtumassa esitellään tällaisia etelän Siemenpuu-säätiön yhteistyökumppaneiden näkökulmia järjestelmätason muutoksiin.
Alustajat: Marko Ulvila, Ville-Veikko Hirvelä
Etäyhteys: https://meet.jit.si/SipuBiokulttuuri
14.00–15.00 Uusi Tuuli ry, Maan ystävien Alkuperäiskansat ja yhteys Maahan toimintaryhmä, Siemenpuu: Miten Finnfundin rahoitus loukkaa alkuperäiskansojen ihmisoikeuksia ja biokulttuurisia oikeuksia
Keskustelua yritysten ‘kehitys’ rahoituksen vaikutuksista alkuperäiskansojen ihmisoikeuksiin ja elinoloihin Esimerkkinä Finnfundin sijoitus Afrikan suurimpaan tuulivoimalaan Turkanajärven tuntumassa pohjois-Keniassa
Alustajat: Ville-Veikko Hirvelä ja Kai Vaara
Etäyhteys: https://meet.jit.si/TurkananTuulivoimala
Mahdollisuuksien Torilla Sosiaalifoorumin yhteydessä esillä/ tarjolla myös Katajamäen tuotteita (villihapatteita ja mehiläistuotteita yms.) sekä Ikikaiun, Siemenpuun ja Skeyn (Suomen kestävän elämäntavan yhteisöt) materiaaleja.