Siemenet versovat -näyttely 

16.-19.5.2024

Sosiaalifoorumissa klo 12.30 Työväentalolla:

Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola: Näyttelyn tausta ja näkökulmia neljääntoista vuoteen Jyrin kuoleman jälkeen

Entinen kansanedustaja ja MEP Satu Hassi: Mitä Suomen valtio ja EU ovat tehneet asiassa?

Meksikoaktivisti Outi Hakkarainen: Huomioita alkuperäiskansojen asemasta meksikolaisessa yhteiskunnassa

Siemenet versovat

Taidenäyttely kunnioittaa suomalaisen Jyri Jaakkolan ja meksikolaisen Bety Cariñon muistoa ja heidän rohkeaa elämäntyötään. Ihmis- ja maaoikeuksia puolustaneet Jyri ja Bety surmattiin vuonna 2010 eteläisessä Meksikossa Oaxacan osavaltiossa. He osallistuivat humanitaariseen karavaaniin, joka oli matkalla saarrettuun kylään triqui-alkuperäiskansan alueella. Karavaanin tarkoituksena oli edistää saarron ja alueen konfliktin rauhanomaista ratkaisua. Alueella toimiva aseistettu puolisotilaallinen ryhmä hyökkäsi karavaanin kimppuun, Jyri ja Bety saivat surmansa, useita muita loukkaantui. Pitkästä oikeustaistelusta huolimatta tapaus on jäänyt rankaisemattomaksi Meksikossa. Syksyllä 2023 siitä on valitettu Amerikan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Esillä olevat taideteokset on valittu kilpailusta "Semillas que florecen / The Seed rises", johon kutsuttiin taiteilijoita muistamaan Jyriä ja Betyä ja heidän perintöään. Kilpailuun osallistui taiteilijoita eri puolilta Meksikoa sekä Kanadasta, Sveitsistä ja Saksasta. Näyttelyssä on 18 kuvataideteosta ja kaksi runoa, joista toisessa on mukana musiikki. Runot on kirjoitettu espanjaksi ja ne on käännetty saksaksi. Näyttely on ollut esillä Meksikon Oaxacassa marraskuussa 2023 ja Euroopan parlamentissa Strasbourgissa joulukuussa 2023.

Cecilia Mingüer Vargas, taidenäyttelyn kuraattori Oaxacassa marraskuussa 2023 näyttelyn avajaisissa:

"Historian tarkastelu ja osallistuminen muistin rakentamiseen ovat aina olleet osa taiteen antia ihmiskunnalle. Tässä pienessä teosten ryhmässä, joka sisältyy ”Siemenet versovat” -näyttelyyn, Betyn ja Jyrin ajatusten hedelmällisyys muuntuu kuviksi, maalauksiksi, kaiverruksiksi, digitaaliseksi grafiikaksi, musiikiksi ja runoudeksi. Näyttely herättää pohdintaa siitä tilanteesta, missä planeetta tällä hetkellä elää, niin yhteiskunnallisesti kuin ympäristön osalta. Asumme maailmassa, jossa me kaikki olemme tarpeellisia ja jossa meillä kaikilla on yhteisiä vastuita. Jos pystymme harmonian ja empatian kera tiedostamaan erilaiset ympäristöongelmat, jotka asettavat päivittäin elämän kriisiin, osallistumaan aktiivisesti luonnon hoitamiseen ja suojelemiseen sekä pyrkimään oikeudenmukaiseen ja arvokkaaseen kohteluun jokaista elävää olentoa kohtaan, ehkäpä tällä tavoin Bety ja Jyri ovat kanssamme aina."

Alberta "Bety" Cariño Trujillo

Alberta "Bety" Cariño Trujillo oli meksikolainen ihmisoikeuspuolustaja ja CACTUS-järjestön (Centro de Apoyo Comunitario Trabajando Unidos) puheenjohtaja. CACTUS on yhteisöllinen järjestö, jonka keskuspaikka on Huajuapan de Leónissa, Oaxacassa, Meksikossa.

Bety ja hänen organisaationsa tekivät työtä alkuperäiskansojen ruokaomavaraisuuden, veden yhteisöllisen kontrollin, maaperän suojelemisen ja autonomian puolesta. Bety toimi

alkuperäiskansojen naisten kanssa Oaxacan misteekki-alueella ja mm. koulutti heitä työskentelemään yhteisöllisissä radioissa ja kouluissa. Bety vastusti ympäristön tuhoamista ja osallistui moniin liikkeisiin, jotka taistelivat alkuperäiskansojen alueilla kaivostoimintaa vastaan.

Bety surmattiin 27. huhtikuuta 2010, kun hän osallistui humanitaariseen karavaaniin, jonka tarkoituksena oli rikkoa San Juan Copalan autonomisen kylän saarto ja osoittaa kylälle tukea. Karavaanin kimppuun hyökännyt aseistettu paramilitaarinen ryhmä surmasi 37-vuotiaan kahden lapsen äidin. Bety haudattiin syntymäkaupunkiinsa Chila de las Floresiin Pueblassa.

Kaksi kuukautta ennen kuolemaansa ihmisoikeuspuolustaja Bety Cariño otti osaa kansainväliseen kongressiin "Dublin Platform 2010" Irlannissa. Kongressin oli järjestänyt Front Line ihmisoikeusjärjestö. Video hänen esiintymisestään Dublinissa jäi eläväksi todisteeksi hänen taistelustaan.

Jyri Antero Jaakkola

Jyri Jaakkola oli tunnettu erilaisissa vaihtoehtoliikkeissä Suomessa. Jyri harrasti ja opiskeli taiteita, filosofiaa ja yhteiskuntatieteitä Turussa. Hän kuului yli 10 vuoden ajan Uusi Tuuli -järjestöön, joka toimi kansainvälisen solidaarisuuden ja oikeudenmukaisen kansainvälisen taloudellisen järjestyksen puolesta.

Uusi Tuuli ylläpiti Estelle-purjelaivaa edistääkseen reilua kauppaa, paremmin sanoen reilua vaihtoa, pientuottajien ja alkuperäiskansojen hyväksi. Jyri oli konkreettisesti mukana reilun kaupan yhteistyössä mm. Bangladeshissä ja Angolassa. Estelle purjehti Angolaan vieden avustustarvikkeita ja tuoden Jyrin mahdollisimman reilusti ostamia käsityöläisten tuotteita. Jyri toi Café Caracol-ryhmän kanssa maahan kahvia suoraan Meksikon Chiapasin kahviosuuskunnilta. Hän toimi yhteisötason demokratian ja ilmasto-oikeudenmukaisuuden edistämiseksi esimerkiksi Hyökyaalto-verkostossa.

Anarkistinen ja antiautoritaarinen yhteiskunnallinen ajattelu oli tärkeä osa Jyrin elämää ja hän oli kiinnostunut meksikolaisesta magonismista ja zapatistiliikkeestä. Hän oli vakuuttunut siitä, että tarvittiin perusteellinen kulttuurinen muutos, jotta voitaisiin ratkaista ilmasto-ongelmat ja maailman sosioekonomiset ongelmat. Näitä kysymyksiä hän käsitteli haastatteluissaan ennen matkaansa.

Helmikuussa 2010 Jyri matkusti Oaxacan osavaltioon Meksikossa oppiakseen alkuperäiskansojen itsehallinnon kokemuksista. Hän oli 33-vuotias saadessaan 27.4.2010 surmansa paramilitaarisen joukon luodeista karavaanissa, jonka tarkoituksena oli rikkoa San Juan Copalan autonomisen kylän saarto ja osoittaa kylälle tukea. Jyri on haudattu Tampereen Kalevankankaalle.

Tapahtumista ja niiden taustasta tarkemmin

Humanitaarinen karavaani eli autosaattue oli matkalla triqui-alkuperäiskansan San Juan Copala-nimiseen kylään. Puolisotilaallinen UBISORT-ryhmä oli piirittänyt autonomiseksi julistautunutta kylää puoli vuotta. Karavaani, jossa oli mukana pari-kolmekymmentä ulkomaalaista ja paikallista kansalaisaktiivia sekä toimittajia, oli yritys edistää piiritystilanteen rauhanomaista ratkaisua. Kylään vievälle tielle oli kuitenkin asetettu esteitä ja kun autosaattue pysähtyi kääntyäkseen takaisin, sitä kohden avattiin tuli. Etummaisessa autossa istuneista Jyri ja Bety kuolivat. Useita muita haavoittui.

Tapahtumat saivat paljon huomiota Suomessa, Meksikossa ja muualla maailmassa. Jyri oli ensimmäinen eurooppalainen, joka murhattiin ihmisoikeustyössä Meksikossa. Meksikolaiset tiesivät, että mikäli vain meksikolainen Bety olisi kuollut, uutinen ei olisi kiirinyt Meksikon ulkopuolelle. Silti ennen Jyriä ja Betyä pelkästään Oaxacan osavaltiossa oli murhattu lukemattomia ihmisoikeuksia ja maaoikeuksia puolustaneita ihmisiä ja sama jatkui heidän kuolemansa jälkeen.

Murhaan liittyi triqui-alueella vallinnut konflikti, jolla oli yhteyksiä osavaltion vallankäyttäjiin. Murhan jälkeen kerrottiin, että UBISORT-ryhmän johtaja oli Oaxacan kuvernöörin ystävä ja oppilas. Kuvernööri edusti puoluetta, joka oli aikoinaan perustanut ja varustanut aseilla UBISORTin kilpailemaan triqui-alkuperäiskansan oikeuksia puolustaneen MULT-ryhmän kanssa. Näistä kahdesta irrottautui vielä alueen kolmas ryhmä MULT-I. Tämä ryhmä asettui San Juan Copalan kylään, joka oli triqui-kansan perinteinen keskuspaikka. MULT-I käytti alkuperäiskansojen oikeutta autonomiaan ja julisti kylän autonomiseksi. Se muodosti uhan osavaltion hallinnolle ja muille alueella toimiville ryhmille. Rauhasta oli neuvoteltu useamman kerran, mutta aina kun lähestyttiin ratkaisua, alueella murhattiin joku keskeinen henkilö ja rauhanprosessi keskeytyi. Syntyi vahva vaikutelma, että jotkut alueella eivät halunneet rauhaa.

Triqui-alueen konfliktien historia on pitkä. Jotkut sanovat, että kyseessä on Meksikon vanhin ja monimutkaisin alkuperäiskansoihin liittyvä konflikti. Triqui-alkuperäiskansa elää saarekkeessa misteekkien alkuperäiskansan asuinalueiden keskellä eteläisen Sierra Madren vuoristossa Oaxacan osavaltion länsiosassa. Hajota ja hallitse -politiikalla triqui-kyliä on liitetty misteekki- ja mestitsikyliin tai kuntiin. Monet virkamiehet ja poliitikot selittivät Jyrin ja Betyn murhatutkinnan ja oikeusprosessin aikana ristiriitoja ja väkivaltaa triquien luonteella. Tosiasia on kuitenkin, että tilanteen monimutkaisuuteen ovat vaikuttaneet vahvasti alueen ulkopuoliset poliittiset ja taloudelliset intressit sekä eri osapuolille jaettu raha ja aseet.